You are currently viewing Доказано ефективни билки за възпалени венци: кои са те и как да ги използвате

Доказано ефективни билки за възпалени венци: кои са те и как да ги използвате

 

След като наскоро говорихме подробно за възможните причинители на възпалени и кървящи венци, днес продължаваме темата със следващата логична стъпка – различните естествени подходи за разрешаване на проблема.

Домашното лечение на възпалени и кървящи венци е подходящо както като за леки и спорадични случаи, така и за допълваща терапия към лечението на сериозни и хронични инфекции в устната кухина.
Кои са традиционно използваните билки и натурални съставки, с които можете да повлияете на раздразнените венци и лошия дъх в устата? Какво е тяхното действие и как можете да ги използвате правилно и безопасно? Разказва екипът на Tebodont.bg.

Видове билки, които помагат при възпаление на венците

Народната медицина предлага много алтернативи за проблемни венци, част от които са с доказано клинично действие, потвърдено в лабораторни условия.

По-долу ще откриете няколко изключително ефективни природни средства, познати както от българската народна медицина, така и от природната съкровищница на различни култури по света.

Карамфил

Карамфилът се използва за профилактика и лечение на различни орални заболявания, включително гингивит и ранен стадий на пародонтоза. Той има силен антибактериален, противовъзпалителен и болкоуспокоителен ефект. 

Приложението му лесно – достатъчно е да смесите прахообразна форма на растението с малко количество топла вода, докато получите пастообразна смес. Нанесете я директно върху венците и я оставете да подейства, след което изплакнете устата си с вода.

Алое вера

Гелът от алое е друг натурален продукт, който има силата да успокоява и регенерира кожата и лигавицата. Високите количества витамин Е в растението спомагат за намаляване на раздразнението и ускоряване на оздравителните процеси.

Гелът от алое се нанася директно върху проблемните зони. Той е безопасен за вътрешно приложение, така че не е нужно да изплаквате допълнително, а приложението може да бъде толкова често, колкото се налага.

Акмела

Акмела (Spilanthes acmella) е сравнително непопулярно, но особено ефективно природно средство за третиране на възпаления на венците. Известно по света като “билка за зъбобол”, това растение има силата да облекчава болката почти незабавно, като същевременно подобрява вкуса в устата и редуцира сухотата. 

Акмела можете да използвате по същия начин като карамфила – като направите паста, нанесете я върху венците, оставите я да подейства и след това изплакнете устата. 

Чаено дърво

Катехини, антиоксиданти, високо съдържание на минерали, доказани антибактериални и противовъзпалителни свойства – когато говорим за чаеното дърво, природата и науката са в перфектен синхрон. Това е една от най-често използваните съставки в професионалните продукти за възпалени венци, показваща положителен ефект дори върху пациенти с напреднал стадии на пародонтоза. 

Най-добрият начин да използвате маслото от чаено дърво е като част от обогатена формула за грижа за венците. Това ще ви гарантира, че използвате масло от висок терапевтичен клас, със сертифицирано качество и гарантиран произход

Смрадлика

Отварите и екстрактите от смрадлика се използват по нашите земи от векове, основно за успокояване, кръвоспиране и третиране на раздразнени лигавици. Биоактивните вещества в смрадликата са отлично средство за успокояване на проблемни венци, подари което са част и от много специализирани продукти за орална грижа.

Имайте предвид, че смрадликата е подходяща единствено за външна употреба. Можете да я използвате, за да направите запарка за жабурене или гаргара, която след това задължително се изплюва. 

Трифала

Трифалата е добре познат прахообразен препарат в аюрведичната медицина, използван от древни времена. Състои се от равни части от Амалаки (Emblica officinalis), Харитаки (Terminalia chebula) и Бахера (Terminalia belerica). Клинично проучване, проведено през 2005, показва, че водата за уста с Трифала е толкова ефикасна, колкото 0,2% хлорхексидин, що се отнася до противовъзпалителни действия третиране на зъбна плака. 

Можете да прилагате трифалата както като паста, така и като запарка за жабурене, като след това изплюете и не изплаквате допълнително.

Специализирани билкови продукти за проблемни венци

Ако се затруднявате да намерите, приготвите или използвате горепосочените билки, добър вариант е да потърсите специализирани натурални продукти за проблемни венци. Те могат да бъдат под формата на 

Ако избраните продуктите са с високо съдържание на естествени съставки, можете да ги използвате без предписание от дентален медик. 

Колкото по-високо е качеството на избраните продукти, толкова по-бързо, ефективно и дълготрайно е тяхното действие в борбата с възпаленията.