You are currently viewing Кървене на венците: причини, за които вероятно не подозирате

Кървене на венците: причини, за които вероятно не подозирате

Статистически погледнато, кървенето на венците е проблем, с който се сблъскват близо 90% от хората в зряла възраст – в една или друга степен, в един или друг период от живота си. Високият процент на засегнатите, обаче, далеч не е разумна причина проблемът да бъде неглижиран.

Във всички случаи, спонтанното кървене на венците е червен флаг, който може да индикира наличието на редица състояния и заболявания – както ограничени в устната кухина, така и обхващащи различни органи и системи на тялото.

Днес в блога на Tebodont.bg говорим за най-често срещаните причини, поради които можете да страдате от моментно или хронично възпаление на венците: от най-прозаичните, до най-сериозните от тях.

Какви могат да бъдат причините за кървящите венци?

Казано накратко: причините за кървенето на венците могат да бъдат десетки, а самодиагностиката не е никак добра стратегия, когато се касае за тежки или хронични епизоди на кървене. Ето защо, във всички случаи е желателно да коментирате състоянието си със специалист, за да го овладеете правилно и навреме.

Сред най-често срещаните причинители на кървящи венци, специалистите посочват:

Натрупване на зъбна плака

Неправилно или ненавременно отстранената зъбна плака има свойството да се натрупва и втвърдява, образувайки това, което наричаме зъбен камък. Зъбният камък, от своя страна дразни и деформира венците. Резултатът е възпаление на гингивата, известно с медицинския термин “гингивит”.

За щастие, тук решението е относително лесно – достатъчно е да използвате качествени продукти за орална хигиена, редуциращи нивото на плаката или да се обърнете към зъболекар, който да премахне натрупания зъбен камък.

Пародонтит (пародонтоза)

Пародонтитът е втората и най-тежка фаза на заболяване на венците. Най-честата причина, поради която той се развива спонтанно е неглижиране на предходно наличен гингивит, който прераства в бактериална инфекция. При пародонтитът се наблюдава по-тежко възпаление както на венците, така и на останалите тъкани, лигаменти и кости около зъбите.

В този случай, кървенето може да бъде по-болезнено, по-обилно и да подлежи на специализирано медицинско лечение според фазата на заболяването.

Хормонални промени

Ако грижата за устната хигиена е правилна, кървенето на венците може да се отдаде и на редица вътрешни фактори. Един от най-честите причинители на кървене на здрави венци са именно резките хормонални промени в тялото. Този феномен наблюдаваме най-често при бременните жени, където оплакванията от раздразнения във венците са широко срещани поради резкия скок в нивата на прогестерона и естрогена.

Други ситуации, в които се наблюдава подуване и кървене на венците включват естествения хормонален ход на месечния цикъл при жените, както и пубертетните хормони при момичета и момчета.

Придружаващи хронични заболявания

Съществуват множество хронични заболявания с различна тежест, които влияят върху способността на организма да се справя с външните дразнители. Промени във функцията на имунната система, показателите на кръвта или оздравителните процеси в тялото могат лесно да предизвикат кървене от венците.

Заболявания, при които раздразнените венци са особено често срещан страничен ефект включват диабет тип 1 и 2, СПИН, левкемия, тромбоцитопения, хемофилия или скорбут. В този случаи, третирането на проблема трябва задължително да бъде консултирано с медицинско лице.

Дефицити в организма

Доказано е, че недостигът на определени витамини и минерали в тялото може да учести или влоши проблема с кървящите венци. Това са например витамин C и витамин К, които отговарят за правилния растеж и възстановяване на тъканите.

Кървенето на венците не е изключено и при използване на различни медикаменти за разреждане на кръвта – както краткосрочно, така и дългосрочно.

Неправилна грижа за зъбите и венците

Понякога се оказва, че сложните проблеми всъщност имат много прости решения. Кървенето на венците може да означава, че просто търкате зъбите си прекалено силно при миене или използвате прекалено твърда четка за зъби.

Използването на конци за зъби също може да предизвика кървене в началото, докато тъканите все още не са привикнали към процеса. Обикновено този вид кървене отшумява бързо и не е повод за притеснение.

Некачествени дентални интервенции

Последно, но не и по значение – неправилното третиране на зъбите от зъболекар може също да доведе до продължаващо кървене на иначе здрави венци. Това може да включва поставяне на зъбни протези с неподходящ размер, некачествено изграждане на счупен зъб, или неправилна работа със зъбни пломби.

Екипът на Tebodont.bg съветва да третирате кървенето на венците с необходимата сериозност и внимание, за да се радвате на добро здраве, красива усмивка и перфектно самочувствие!